Varga Szilvia Edit: Rámenős értékesítőből lettem a békés megoldások hirdetője

Varga Szilvia vagyok, közgazdász, kommunikációs szakember, mediátor, házassági tanácsadó és coach. Emellett egy 15 éves fiú és egy 7 éves lány édesanyja. Két gyermekem két apukától született, első férjemtől a válási mediáció eszközeinek segítségével váltam el. Habár mindez békében zajlott, de nagy fiamnak iskolai nehézségei, figyelemzavara lett, így eszközt szerettem volna kapni ahhoz, hogy segíthessem, valamint volt és jelenlegi férjemmel hatékonyabban akartam megoldani a nehéz helyzeteket. Többek közt ez indított el a segítő pályán, habár a mediáció és coaching talán mindig is az életem része volt.

Már kiskamaszként nagyon szerettem gyerekekkel foglalkozni, és még volt is kivel gyakorolnom, hisz húgaim 7 és 14 évvel fiatalabbak nálam. Sokáig óvónő akartam lenni, de matematikai érdeklődésem a közgazdasági egyetem felé vittek. Már az egyetemen sejtettem, hogy biztosan nem pénzügyi hivatást fogok választani, a marketing, a kommunikáció viszont testhezállónak tűnt. Így marketing szakirányt végeztem.

Kezdőként egy multinacionális cégnél, a Kraftnál (Mondeleznél) helyezkedtem el, és dolgoztam 13 évig kereskedelmi marketing területen, végigjárva az összes lépcsőt gyakornoktól az országos vezetőig. Kislányom születése után biztos voltam benne, hogy a jövőben egy önálló, független, rugalmas munkát szeretnék, amiben gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt tudok foglalkozni. Volt jó néhány ötletem, terveztem magánóvodát vagy éppen egy családi közösségi házat létrehozni. Kezdésként elvégeztem az Igazságügyi Minisztérium által is akkreditált családi mediátor képzést, emellett önismerettel dolgozó coach, házassági tanácsadó és erőszakmentes kommunikáció képzéseket végeztem. 2017. óta immár azzal foglalkozhatok, amire mindig is vágytam: emberek támogatásával.

2018-ban indult egyéni vállalkozásom, és egy év alatt közel 40 egyéni felnőtt ügyféllel, 10 házaspárral, 2 óvodával, 3 iskolával, 2 vállalattal dolgoztam együtt, ill. több mint 200 gyermeknek és 100 felnőttnek tartottam előadást, valamint megközelítőleg 70 felnőttnek kiscsoportos tréninget, tucatnyi cikkem jelent meg családi tematikájú weboldalakon, emellett 2018. év végén egy a Budakeszi járás 12 települését érintő egészségmegőrző pályázatban felkért szakemberré váltam. Kevesebb, mint másfél év alatt eljutottam oda, hogy sok ügyfél már korábbi ügyfeleim ajánlása útján jut el hozzám, és az anyagi siker mellett talán ez az, amit a legnagyobb eredményként élek meg, hiszen eszerint a közös munkánkat az ügyfelek eredményesnek, hatásosnak találják, és bíznak bennem.

Szívügyemnek érzem a családok kommunikációjának, probléma megoldásának fejlesztését. Ennek szellemében amellett, hogy vállalok párkapcsolati mediációt, több óvodában és iskolában tartok előadásokat a konfliktuskezelésről és az együttműködő, kommunikációról. Hosszútávú tervem, hogy az angolszász országokban iskolákban alkalmazott kortárs mediációt minél több iskolával megismertessem. Emellett terveim közt szerepel a nem egyházi jegyesoktatás intézményének terjesztése, ami felkészítik a párokat a kezdeti harmonikus párkapcsolati szakasz utáni közös élet feladataira, leggyakoribb konfliktus helyzeteire.

www.csaladiproblemak.hu