Takács Ilona: AZT MONDJÁK!

Kollégáim AZT MONDJÁK: „Ilona inspiráló, támogató vezető, aki mindig képes megújulni és segíti kollégái fejlődését, kiteljesedését. Csapatát folyamatosan arra bátorítja, hogy merjék felülírni az eddigieket. Mellette senki nem marad a komfortzónáján belül. Hitelességét igazolja az általa vezetett több, mint 10 éve sikeresen működő szervezet. Munkáját szenvedéllyel végzi, s másokban is ezt keresi. Az elkötelezettség számára alapérték, mely a hosszú távú sikeresség egyik záloga. A változásra és kihívásokra mindig lehetőségként tekint, és kollégáit is arra tanítja, hogy mindenben lássák a lehetőséget, keressék a jót. Csapata az ő segítségével kezdte megtanulni, hogy a nagy hajtásban is meg kell tudni állni, és időnként közösen ünnepelni. Mindig ügyel arra, hogy havi rendszerességgel lehetőséget teremtsen olyan személyes alkalmakra, amelyek nem csak a munkáról, de az emberről is szólnak. Kíváncsisága és tudás szomja folyamatosan viszi előre, s időt, energiát nem kímélve képezi magát.”

Fenti idézet egy díjátadón hangzott el! Most egy kedves barátnőm hívta fel a figyelmemet a PWA mentor programjára és utána olvasva úgy éreztem, hogy lehet helyem és hozzáadott értékem a programhoz mentorként. Nemcsak azért, mert a Kollégáim és barátaim AZT MONDJÁK – bár talán ez az egyik leghitelesebb visszajelzés számomra, hanem azért is, mert végiggondolva az elmúlt 12 évemet, valódi szakmai és emberi tapasztalatokat szereztem női vezetőként.

A T-Systems Magyarország Zrt-n belül működő Vállalati Ügyféltámogatási Ágazat az elmúlt 12 évben számos kisebb-nagyobb változáson ment keresztül – mind szervezeti felállást, mind szakmai kihívást tekintve. A 2018-as év egy kiemelten összetett év volt. A teljes szakmai működés és a szervezet újragondolása mellett még egy hirtelen jött költözés is várt ránk. Minden kihívásnak sikeresen megfeleltünk! Miért és hogyan működik a rendszer?

A tudatosságban látom a siker kulcsát. A kezdetektől nagyon figyelek arra, hogy a csapatomat és a szervezetemet a valódi értékek mentén tervezzem, szervezzem, építsem. A multi világ előnyeit kihasználva, nagyon sok vezetőfejlesztési tréningen sikerült részt vennem, nyitott vagyok a nemzetközi újdonságok irányába is. Elsők között hoztam be a csoport vezetésébe a DISC módszertant, mely alapján tudatosan – az egyéni erősségek szerint – osztjuk ki egymás között az Ágazaton átívelő feladatokat. Nagyon tudatosan építem a szervezetem szakmai csoportjait is, melyekbe az emberi oldal hatékony kezelését is sikerült beépíteni. 2016-tól már ACC minősítésű coachként is segítem a vezetőim szakmai és magánéletét egyaránt. Nagyon hiszek a coaching típusú vezetésben – a megmondó vezetőből az évek során fokozatosan váltam én is stratégiai irányt mutató, támogató vezetővé, melyet a beosztott vezető kollégáim nagyon élveznek. Felismerve a kiégés veszélyeit, elvégeztem 2017-ben a „Mindfulness a munkahelyen” képzést, mely megerősítette, hogy a korábban bevezetett munkahelyi közösségi tornának, a közös reggeliknek és ünnepléseknek igenis helye van a mindennapokban. A jól működő szervezetnek a csillogó szemű, motivált kollégák a kulcsai, akik ha „csak” munkába jönnek reggelenként és nem egy közösségbe, akkor a siker csak átmeneti lehet. Követem a kollégáim egyéni motivátorait különböző tesztek segítségével és ezek alapján tűzzük ki az év eleji fókuszokat és értékeljük év végén az eredményeket. 2018-ban ezt továbbfejlesztve elvégeztem a Motivációs Térkép tréneri tanfolyamot, így már egy nemzetközi eszköz is támogatja a rendszeres motivációs beszélgetéseket, melyek során az önmotiváció megerősítése mellett a munkáltatói oldal hozzájárulási lehetőségeit is mindig átbeszéljük.

Fentiek mellett nagyon fontosnak tartom a közösen szervezett és átélt élményeket nemcsak szakmai, de emberi téren is. Elsők között nyitottam a Vállalaton belül a Hősök tere magyarországi kezdeményezés irányába is, ahol elvégeztem a tréneri tanfolyamot. Olyannyira magával ragadott a téma, hogy 2016. végén megszerveztük a saját irodaházunkban is azt az élménytréninget, amit szinte a mai napig emlegetnek a kollégák (lásd Forbes 2018. nyári szám). A közös élményeket előszeretettel gyűjtjük a közös, készségfejlesztő tréningek során is, melyek mindig tartalmaznak a kollégáimnak meglepetés elemeket. Kimondottan előnyben részesítem a szabadtéri programokat, hiszen az elégségesnél bőven többet ülünk az irodában a számítógép előtt. Voltunk már lovas tréningen, parázsjáráson, agyaggalamb lövészeten, vezettünk már le stresszt óvodai építkezés, festés közben, szélcsatornában, de roncsautó telepen is, ahol az autók szépen hullottak darabjaira a belőlünk távozó stressz hatására. 🙂

Ezek az élmények és az évi inspirációs előadások – néhány példa: Kemény Dénes, Pál Feri, Mosolyka, 2 éve munkát kereső exKolléga stb. mind-mind olyan erőt, energiát adnak a közösségnek és nekem is, hogy örömmel tekintünk minden új kihívás elé és a megoldásra koncentrálva nagyon szépen hozzuk az üzleti eredményeket.

Nőként, 2 gyermekes anyaként külön szívügyem a női vezetők támogatása és fejlesztése, melyet eddig a vállalaton belül végeztem önkéntes alapon. Bár többen AZT MONDJÁK, hogy választani kell az anyaság és a vezetői szerep között – én szentül hiszem, hogy e kettő jól megfér egymás mellett és erre egyre több jó példát látok a Vállalatcsoporton belül is.