Szabó Vera: Hordozóház – egy életre összeköt

Mesét mondok nektek, szépet és igazat, egy csoda hely születéséről, hol az anyák, apák és babák vágyai, álmai válnak valóra. De ehhez előbb messzire kell utaznunk az időben! Egészen 2003-ig, amikor megszületett Ónodi Ági Bence fia és Szabó Vera Ábel fia. Áginak krémszínű, Verának kék-sárga-barnafehér csíkos hordozókendője volt. A történet valahol itt kezdődött…

Ágiéknál a babás létben semmi nem működött úgy, ahogyan az a filmekben lenni szokott (a kölök bizony nem tudott önállóan sem elaludni, sem visszaaludni, sem egyáltalán aludni, és esténként menetrendszerűen sírt és sírt és sírt, a napirenden meg csak kacagott). Egyetlen olyan pont volt az életükben, ami – mint az oázis a sivatagban – azt az élményt nyújtotta, amire Ági a kislánykori babázós időszakából emlékezett. Az, amikor fölkötötte magára a babáját – a hordozás. Mit volt, mit nem tenni, hordozott, és közben tudásszomjtól fűtve tanulta ki, kutatta, fürkészte az örömöt és békét hozó csodát: a hordozást magát.

Közben megszületett második gyermeke is. És egyre jobban zavarta, hogy az, amit arról gondol, hogy hogyan működik a babázás, gyerekezés, és az, amit tapasztal erről a mindennapokban, éles ellentmondásban vannak egymással. Úgy döntött, hogy a mindennapjaikban a „marad, ami működik” elv alapján fog babázni. De miért pont az maradt, ami?! Miért nem az, ami logikusnak tűnik? Tele volt kérdésekkel,és elszántan kereste a válaszokat. Közben pedig kendőzött úton-útfélen. Anyukák jöttek, érdeklődtek és hirtelen, mintegy varázsütésre egybe forrt benne két dolog: a tanítás szenvedélye(ugyanis Ági amióta az eszét tudja, tanárnak készült) és a gyerekes lét titokzatos csodája. Ez volt az a pillanat, amikor a Hordozóház megszületett – fejben és szívben. Azt még nem tudta, hogy így fogják hívni, és azt sem, hogy mivé lesz, de új életcélja született: segíteni a családoknak, hogy megtalálják azt, amit ő is megtalált: az önfeledt babázást, ami működik. És megtalálni a válaszokat az elméleti kérdésekre, hogy még jobban segíthesse a családokat mindebben.

Ez idő alatt persze Vera sem volt rest, náluk is teltek a babás lét mindennapjai. A gyermek hosszasan szopott, a Háború és Béke meg egy idő után elfogyott, mint csöndes szoptatás közbeni társ. Aztán már nem csak a klasszikusok csábítgatták a szoptatással töltött csöndes percek alatt, hanem az ó-angol nyelven íródott kódexek – és a babahordozás! Annak is leginkább a történeti és néprajzi vonatkozásai, de azok nagyon! Elkezdte hát kutatni a témát. Közben megszületett a második gyermeke is, és ekkor látogatott el Áginak egy háti hordozós tanfolyamára. A tanfolyam végén konkrét kéréssel fordult

Ágihoz: segítsen a hordozásról íródó könyvének a megírásában. A könyv azóta sem készült el, viszont ahogy Ági és Vera megismerkedtek, hamar kiderült a számukra, hogy mindketten ugyanarról álmodoztak eddig. Egy helyről, ahol minden a babázásról és a családokról szól. Ahol a családok olyan támogatást kapnak, ami nekik oly’ jól jött volna annakidején. Pontos információt a babázásról, mellé pedig együttérzést, és azt az élményt, hogy a baba működik, és ők, mint szülők is jól működnek: megértik a babát, és tudják, hogy mi a jó neki!

A sors hozta ezt a találkozást? Ki tudja?! Amit tudok, hogy már közösen alapították meg a Hordozóház formai hátterét biztosító céget; és innentől sokáig kettesben, vállvetve egyengették a Hordozóház útját.

Azóta sok-sok társra leltek a közös úton, akik a kollégáik és a barátaik lettek. Van már, aki a hordozáson túl a szoptatásban, az altatásban, a mozgásfejlődési kérdésekben és a családon belüli kommunikációban is segítse a családokat. A Hordozóház fennállása óta sok „céges baba” született, vannak már közöttük kamaszok, kisiskolások, ovisok és vannak még szopós babák és pocaklakók is.

A hely egyrészt munkahely lett számos édesanya számára – ahova természetes, hogy mindenféle bejelentés, engedélykérés nélkül akár a gyermekével is érkezhetnek dolgozni (legyen bármilyen idős is a ded). Másrészt oázis, ahova töltődni járnak a családok, sőt, a dolgozók is!

S aki mindezt nem hiszi? Járjon utána! Az Erzsébet körút 32. alatt megtalálja a maga válaszát.

Babahordozó Kft.
https://hordozo.hu/