Pokoraczki Ágnes – Jó és nemes célok

Kérlek, meséld el vállalkozóvá válásod/vállalkozásod történetét:

 

Gazdasági diplomát szereztem, ezt követően 2,5 évig alkalmazottként dolgoztam, majd Angliába mentem. Az angol kultúra légköre felelősségre tanított, álmodozásra serkentett, és akkor érlelődött ki bennem, hogy mi az életem célja: egy értékteremtő vállalkozás létrehozása, ahol a motor a természetes alapanyagokkal való munka, ahol jót, a legjobbat tudom adni a vásárlóknak. Egy kurzus elvégzése után Londonban sikerrel árusítottam az általam készített finomságokat, és felbátorodva a pozitív visszajelzéseken a cukrász képzést végeztem el esti tagozaton. A körülményeim úgy alakultak (úgy alakítottam), hogy az álmom sokkal hamarabb valóra válhatott abból a szempontból, hogy kaptam teret (helyet) és lehetőséget a vállalkozásom elindításához – ekkor 30 éves voltam: egy vidéki kisvárosban nyitottam Kézműves Fagylaltozót. Csapatunk ma már 10 fős, szakmai (Év Cukormentes Fagylaltja 2019 Aranyérem) és média (Győrfi Pálesz fagylalt) sikerek fémjelzik többek között eddigi utunkat.

 

Hogyan élted meg vállalkozóként/vezetőként a női szerepeidben a 2020/2021-es pandémiás helyzetet?

 

A magány érzése az, ami meghatározta a hangulatot a pandémiás helyzet kezdetén. Úgy éreztem, egyedül maradtam ebben a furcsa gazdasági helyzetben, ahol az állam nem tud megoldást adni a vállalkozásom problémáira a korlátozások meghozatala közepette, így igyekeztem minél gyorsabban visszavinni a vállalkozást a korábbi gazdasági szerepébe: ismét kinyitni. Ez a magányos időszak kb. 1 hónapig tartott, ami visszatekintve nem tűnik annyira hosszú időnek a koronavírus jelenlétének fényében. A női szerepek tekintetében egy eltolódást figyelhettem meg magamon, az elfoglaltságok helyét átvette egy elmélyülés, a korábbi kifelé fordulásomat egy kontemplatív időszak követte. Fellélegeztem, amikor sok hely újranyitott az első hullám után, és a tanulságokat magamba eldöntöttem, hogy nem fogok félni. A kezdeti magány érzést relatíve gyorsan átfordítottam magamban lehetőséggé.

 

Hogyan reagáltatok a vállalkozásban/csapatban a Covid okozta helyzetre?

 

Először a tagadás volt meghatározó, egy hete voltunk nyitva márciusban, amikor rendőrök jelentek meg az üzletünknél, akik tolmácsolták a polgármester kérését, hogy zárjunk be. Bezártunk, és felkészültünk, hogy hosszabb időre így kell maradjunk. Úgy döntöttem, hogy várom vissza munkatársaimat, és egy havi pénzösszeg biztosításával adtam ennek a döntésemnek hátteret. Amikor összeraktam magamban, hogy a kertészeti áruházakban az emberek járhatnak-kelhetnek, úgy véltem, hogy egy kiadó ablakkal működtetett vállalkozás (amilyen az enyém), nem jelent ekkora veszélyt az emberi egészségre. 3 hét után újranyitottunk tehát. A félelmet segített legyőzni, hogy dolgunk van, munkánk van a mindennapokban. Május elején a nyitás illatába beleszagolva feszültséglevezetésként a Győrfi Pálesz nevő fagylaltkreációnkkal debütáltunk. Hatalmas élmény volt a humort a TV képernyőjén látni.

Videó: https://youtu.be/sYllnjolF0M