Nagy Júlia: Az irodalomtörténettől a fenntartható turizmus fejlesztéséig

Irodalomtörténész egyetemi oktatóként indítottam el első vállalkozásom több mint két évtizede, ennek égisze alatt indítottam el Tokajban a helyi turisztikai desztinációmenedzsment szervezetet. 2012-ben felkértek a miskolci turisztikai szervezet megalapítására és vezetésére, ahol 5 év alatt 1,5 milliárd forintos bevétel növekedést tudtunk elérni. Innen a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság csábított el 3 évre. Ennek a közel másfél évtizednek az összefoglalásaként kaphattam meg 2019-ben a Turizmus Szakmai Példaképe – Ifj. Pap Imre emlékdíjat.

A férjem által alapított Innotime Hungary Kft-hez 2020-ban csatlakoztam. Kezdetben csak önkormányzatoknak és állami szervezeteknek dolgoztunk. Közben tagjai lettünk a Global Sustainable Tourism Council-nak, illetve 2022-ben a Green Destinations hazai, 2023-ban pedig a romániai és szlovákiai képviselete lettünk. Jelenlegi célunk egy országos fenntartható turisztikai program kidolgozása, amelynek támogatására nemsokára útjára indul az I-DEST fenntarthatósági szoftver.


Két gyerek anyukájaként számomra soha nem volt mindegy, hogy milyen jövőt tudunk kínálni a következő generációknak. Jelenleg azonban a Kárpát-medence közel egy évtizeddel van lemaradva a fenntartható turizmus kialakításának területén Európa legtöbb országához képest, amely a következő években komoly problémát fog jelenteni az ország turisztikai versenyképessége terén.

Az Innotime célja olyan programok beindítása, amelyek gyorsítópályára állíthatják a hazai turizmust ezen a területen. Az első lépések megtétele sikerrel járt: Miskolc és Veszprém projektje bekerült 2023-ban a világ 100 legjobb fenntartható projektje közé, s idén már 4 projektet tudtunk nevezni a versenyre. Mindemellett azonban fontos a turisztikai vállalkozások felkészítése is, személetmódjuk átalakítása. Számunkra siker, hogy ennek a projektnek az elindítása jól debütált 2023-ban és már közel két tucat vállalkozás felkészítése zajlik egyéni mentorálás formájában, illetve debütálhat a fenntartható turizmusfejlesztést támogató szoftverünk is.