Ha történtek is hibák

Az Oprah Winfrey Show 25 évig volt műsoron, 150 országban közvetítették 2011-ig, összesen 30 ezer vendége volt, 48 alkalommal kapta meg a legrangosabb tévés kitüntetést, az Emmy-díjat. Oprah Winfrey az első fekete nő, aki Amerikában milliárdos lett. Vagyona 2013-ban meghaladta a 2,9 milliárd dollárt. A világ legbefolyásosabb személyei közé tartozik.

Egy-egy ismeretlen márka pusztán attól az érdeklődés középpontjába került, hogy ő megemlítette műsorában. Az úgynevezett „Oprah-hatás” a politikában is érvényesült: közvélemény-kutatások szerint a 2008-as elnökválasztási kampányban egymillió szavazatot jelentett Barack Obamának, hogy Winfrey nyíltan mellé állt.

Ezért is volt meghökkentő kulturális esemény, amikor 2006. január 26-án Oprah teljes show-műsorát arra szánta, hogy bocsánatot kérjen egy tévedéséért.

Korábban ugyanis Oprah kiállt James Frey mellett, aki memoárban írta meg kábítószer függőségét és a kigyógyulást belőle. Miután Oprah bemutatta Freyt a műsorában, a könyvből több millió példány kelt el. Csakhogy hamarosan kiderült, James Frey kitalálta a történetet. Amikor ezt megtudta Oprah, úgy reagált, ahogyan a legtöbben tették volna: továbbra is kiállt Frey mellett. Olyannyira, hogy amikor Larry King interjút csinált saját műsorában a leleplezett Frey-jel, Oprah betelefonált a show-ba és önigazoló módon ezt mondta: „A megváltás üzenete, amely James Frey memoárja mögött rejlik, a mai napig is visszhangzik bennem, és tudom, hogy milliókban visszhangzik.” Hozzátette: ha történtek hiába, azokat a kiadó követte el, és ő meg a producere a kiadónak arra az állítására alapoztak, miszerint a kötet nem fikció, hanem valóságos történetet mesél el.

Oprah az erkölcsi piramis csúcsán állt addig. Milliók adtak a véleményére. De Frey teljesen védelmével Oprah megtette az első lépést lefelé a morálcsúcsról. Viszont megtorpant, visszafordult egy döntéssel, és a csúcson végérvényesen megvetette a lábát. Mintaasszony lett, aki vállalja a felelősséget a hibájáért, és félrebeszélés nélkül helyre is rakja azt.

Oprah még egyszer behívta a műsorába James Freyt. Azzal kezdte: „Sajnálom, hogy betelefonáltam Larry King műsorába. Tévedtem, és azt a benyomást keltettem, mintha az igazság nem számítana. Mélységesen sajnálom, mivel én nem ezt vallom. Azért telefonáltam be, mert tetszik a könyv üzenete, és azóta is mindennap olvasom a sok e-mailt azoktól az emberektől, akikre a könyv hatott. És nem tagadhatom: hagytam, hogy ez elhomályosítsa ítélőképességemet. Így hát mindenkinek, aki az igazságot feszegetve felelősségre vont engem, azt üzenem: tökéletesen igazuk van.”

Majd Freyhez fordulva folytatta: „Nehezemre esik szóba állni magával, mert őszintén úgy érzem, hogy átejtett… Kényelmetlen helyzetbe hozott, de most már tudom, mindenkit átvert.”

A műsorban jelen volt Richard Cohen, a The Washington Post rovatvezetője, aki előzőleg Freyt hazugnak minősítette, Oprah-ról pedig kijelentette: „Nemcsak tévedett, hanem eltévelyedett.” Oprah a műsorban azt mondta Cohennek: „A kritika néha sokat segít, tehát nagyon köszönöm. Igaza volt, én tévedtem.”

Cohen majdnem hanyatt esett erre a mondatra. Aztán megszólalt: „Messze van még az év vége – mondta Oprah-nak –, de én máris az Év Emberének nevezem magát, amiért kiállt és beismerte a tévedését. Ehhez jó adag bátorság kell, nem mondom! Én ilyen még az életben nem tettem!”

Oprah Winfrey végül azt mondta: „Tulajdonképpen nem is volt olyan nehéz beismerni, hogy tévedtem.”