Fejes Kriszta: Tervezőként vállalkozni – Kriszta Fejes a táska lélekkel.

Már gyerekkoromban tudtam, hogy nekem alkotnom kell, gyártani valamit, ami örömet okoz másoknak valamit, ami Én vagyok, és a lelkem egy csepje tükröződik benne. A divat világában rátaláltam arra az irányra amerre menni akartam, tudtam, hogy tervező akarok lenni. Így 8 éve amikor elkezdtem a Budapesti Metropolitan Egyetem divat- és textil tervező szakját, megfogalmazódott bennem, hogy saját vállalkozást szeretnék indítani. Ami a legfontosabb, hogy a saját nevemmel ellátott divat termékeket készíthessek. Az évek során folyamatosan gyűjtöttem az ötleteimet, képeztem magam, saját gépeket és szerszámokat vásároltam, hogy egyre közelebb kerülhessek a célom felé. Számos versenyen és rendezvényen vettem részt, hogy minél több tapasztalatot gyűjthessek. Az egyik legmeghatározóbb élmény számomra a TEDxYouth volt, ahol több mint 1000 ember előtt beszélhettem másod magammal a tervezői létről, inspirációról, és hogy hogyan teremthetjük meg a káoszból a rendet egy-egy adott projekt kapcsán.

3 évvel ezelőtt sikeres Ma diplomát szereztem, majd hosszas és kitartó munka gyümölcseként, tavaly sikerült megalapítanom a vállalkozásom. Ezen évek alatt a kiegészítők szerelmese lettem. A táskáim alapanyagául olyan bőröket választok, amelyek a húsiparban melléktermékként vannak jelen. Fontos számomra a fenntarthatóság, ezért is a legősibb alapanyagot választottam.

Ezek a modellek akár egy életen át hű társaink lehetnek, mivel minden darab kézzel készül, kisszériában, oda figyelve arra, hogy a lehető legjobb minőséget biztosítsam. Mondhatnánk, hogy lélekkel készülnek ezen táskák, így ettől lesznek igazán különlegesek. Nagy vágyam volt egy olyan közösségi tér létrehozása, ahol mindenki betekintést nyerhet a tervezői létbe, ahol nemcsak kiállítótérnek van hely, hanem egy kis műhelynek is. A vállalkozás elindítása után fél évvel később megtaláltam erre a célra a legalkalmasabb helyet, ahol 2018. novemberében megnyitottam a Kriszta Fejes Stúdiót. Más tervezőknek is adtam lehetőséget a csatlakozásra, így másik három márka is felelhető stúdióban. Úgy gondolom összefogásban sikeresebbek lehetünk, mint külön-külön.

Mivel a legtöbb divatbemutatón kiegészítősként nehéz volt prezentálni a termékeket, ezért idén elkezdődött az állandó ruha kollekció tervezése, amely a táskáimmal kiegészítve tágabb képet ad Kriszta Fejes világáról.

Jelenleg próbálom megtalálni a középutat a tervezés, kivitelezés és a vállalkozás vezetés között.

Örülök, hogy saját vállalkozás építése mellett döntöttem, növelve így a lehetőséget arra, hogy a magyar tervezői darabok elfogadottabbak legyenek a hétköznapokban. Ezért is indítottam el kézművesWorkshopjaimat, ahol lehetőségük van megismerni az igazi tervezői világot, és annak nehézségeit, deleginkább a sikerélményeit.