Péceli Gyöngyvér: Bonbonoktól a női Önmegvalósítás felé

Péceli Gyöngyvér vagyok az ASVINi Csokoládéműhely szülőanyja.

Izgalmasan és furán hangozhat az a történet hogyan találtam meg a magamhoz visszavezető utam a csokoládé által, amiből az egyéni sikertörténetem lett. Számomra a siker az nem egyezik meg a mai modern világ rohanó őrületével, minden eggyes örömmelteli esemény apró pici építőköve ennek.

“Ezért mondják, hogy a győzelem feltételeit megismerhetjük, de valóban győzelmet aratni nem mindig tudunk.” (Szun-ce/ A Hadviselés Törvényei)

Mindez egy baráti beszélgetéssel kezdődött 2015. január egyik borongós délutánján, ami egy régóta érlelődő döntés megszületése volt. Rendben elkezdek csokoládéval foglakozni!

Ezt követte számos tanulási lehetőség Szamos Csokoládé Iskola Budapesten, Chocolate Show Londonban, Kulináris diplomácia találkozó Szlovákiában, Eurochocolate Festivál Perugia-ban.

Utazásszervezői munkámat szerettem, de átlagosnak éreztem, nem láttam kitörési pontot. A csokoládé világa pedig annyira behálózta már életemet és gondolataimat, hogy arra jöttem rá én csak ezzel szeretnék foglalkozni.

Itthoni munkahelyeim előtt több évig külföldön dolgoztam és láttam, éreztem hogy van más szemléletmód is, lehet másként is elégedettségel, örömmel élni a hétköznapokat. Nagyon sok pozitív élményt tapasztaltam főleg Portugál éveim alatt.

Valahogy mindig be akartam illeszkedni a társadalomba, felvenni a ritmust, de ezzel sosem voltam elégedett, én nem átlagos életet szerettem volna élni. Értékelni és elfogadni saját különlegességemet és ezt megmutatni másnak is, hogy ez lehetséges. Ígényes életre vágytam, olyanra, ahol van célja az életemnek, ahova érdemes az energiámat, kreativitásomat befektetni. Legyen perspektívája a dolognak amit teszek, tudjak vele értéket teremteni, ami másoknak is segít. Nyugodt szívvel gondoljak életemre és azt tudjam mondani igen, volt értelme. A média sokszor azt mutatja, a boldogságod a fogyasztáson és a teljesítményen múlik. Én egy olyan utat szeretnék mutatni, ahol más örömforrások és értékek is léteznek, ez is egyfajta utazásszervezés, de más minőségben.

2016-ban egy merészet gondoltam és addigi munkhelyemet rövid idő alatt lezárva belevágtam az Önindító nevű pályázati lehetőségbe, amit a Baranya Megyei Kormányhivatal több társszervezettel eggyütt indított és ennek köszönhetően és mentoraim segítségével 2017. júniusában megalapítottam sajtát vállalkozásomat. Az álom akkor vált teljessé, amikor 2017. októberében megnyitottam műhelyemet. Ezután egy nagyon tartalmas időszak következett 2 tv-s szereplés (MTV Felsős és ATV Hazahúzó műsorokban) a helyi újság címlapja hírt közölt a műhely megnyitórol, és egy helyi több generációs kesztyűmanufaktúrával való eggyüttműködésem is kezdetét vette. Emelett külföldi tanulmányutat is nyertem Olaszországba, Materába, ahol a vállalkozás nemzetközi piacra emelése volt a téma. Teljesen belemerültem a rohanó, felhalmozó, terrmelésorientált világba, ami korábbi munkáimra jellemző volt.

2018. márciusában egy hivatali levelet kaptam, aminek következtében ellehetetlenült számomra a csokoládétermelés és rájöttem, hogy a lényeget a nagy küzdelemben elfeledtem. A tanítás értékét és a tanulás fontosságát!!! Nagy leckét kaptam ezzel! De hogy magával a felimeréssel mit kezdtem, az egy nehéz folyamat volt. Nagy küzdelmek árán kialakult jelenlegi elképzelésem. Kitartásom (belső energiaforrásom) mindig is erős, meghatározó segítője életemnek, ami átvezetett ezen a nehéz időszakon is, de szükség volt a család és a barátok támogatására, nélkülük nem sikerült volna.

Ezek után elkezdtem előadásokat és csokoládékóstolókat tartani (amit még korábban, mentorommal is terveztünk) a csokoládé és kakaóbab történeti hátteréről, egészségre gyakorolt jótékony hatásáról, amit általában ha van rá mód, egy kis játékkal fűszerezek, amit 5 érzék meditációnak is neveznek. Hogy miért 5 érzék (látás, tapintás , hallás, szaglás, ízlelés), mert a tápláléknál általában csak az ízérzékelésre gondolunk. De ennél sokkal több rejlik benne, mind az 5 érzéket bekapcsolva és egy pontra fókuszálva fejleszthetjük, finomíthatjuk képességeinket. Ezt megtapasztalva rájövünk, sokkal több lehetőség rejlik bennünk, mint azt mi gondoljuk. Ezeket a gyakorlatba hasznosítva, még sikeresebbek lehetünk. Megfordultam ezzel már kultúrközpontban, projektmenedzsereknél, egyetemi szakmai napon…

A fine dining kifejezést nagyon szeretem, mert ez életminőség is egyben számomra. Lehetőséget teremt, hogy rátaláljak arra ami életvitelemben és munkámban az igazi élményt nyújtja. Ne csupán az élet (étel) íze legyen különleges, hanem látványa is tökéletes. Ennek harmóniája a mennyiségében és látványában lakozik.

Ezzel a szemléletmódommal szeretnék termékeim által valami egészen újat mutatni!

Tapasztalataim alapján a nőket az illatokkal a férfiakat pedig az ízekkel lehet leginkább megszólítani.

Küldetésemnek tekintem megtalálni az összhangot, a finom női lágyság és a karakteres üzleti élet között, az illatok és az ízek segítségével.