Nagy Anna: Központ azoknak, akik egyedül nevelnek [Legsikeresebb Női Vállalkozó 2018]

Központ azoknak, akik egyedül nevelnek

Nagy Anna vagyok, az Egyszülős Központ megálmodója és vezetője.

2005-ben, amikor létrehoztam az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítványt, a fiam még csak négyéves volt, én pedig valamivel korábban lettem egyedül nevelő szülő. Sokan nem értették, hogy miért kell erről beszélni, még akkor sem, amikor megtudták, hogy 300 ezer hozzám hasonló szülő él Magyarországon, akik összesen több mint félmillió gyereket nevelnek egyedül. Hosszú évek teltek el, amíg önkéntesként, más önkéntesekkel közösen igyekeztünk segíteni, ahol lehetett és minden fórumon, ahova bejutottunk, elmondtuk, hogy szükség lenne egy helyre, egy egyszülős központra, ahova ezek a nagyon kemény munkát végző szülők eljöhetnének, segítséget, támogatást, közösséget találnának.

13 év telt el, amíg a kapuk, amiket döngettünk, kinyíltak: 2018. májusában megnyílt az ország első egyszülős központja, amely társadalmi innovációként nemcsak az országban, de nemzetközileg is valami újat hozott.

Egy megjelent cikk így ír a központról:
[su_quote]Egészen különleges hely nyitott nyár közepén alig pár percre a Belvárostól és a Körút nyüzsgésétől. Az Üllői úti Egyszülős Központ nem csak az alapítvány főhadiszállásaként működik, az irodák mellett játszóház, kávézó, közösségi tér is helyett kapott itt, ahol rengeteg program – csoportfoglalkozás, tanácsadás, előadás – szerveződik. Bár a szervezet elsődleges célja az egyedülálló szülők segítése, de a központ nyitva áll mindenki számára, akkor is, ha csak egy finom sütire és egy baráti beszélgetésre ugranánk be a Nyolcharminc Presszóba. A kezdeményezés és a megvalósítás nemcsak a városban, de világszinten is különleges, hiszen nem csak arra törekedtek, hogy az Egyszülős Központban a szigorú “ügymenettel” kapcsolatos funkciók kapjanak helyet, hanem egy sokkal változatosabb, pezsgőbb és érdekesebb helyszínt hoztak létre.[/su_quote]

Az Egyszülős Központ megnyitása óta – vagyis az elmúlt nyolc hónapban – kb. 3000 egyszülős családnak – szülőknek és gyerekeknek – nyújtott támogatást, segítséget, programot.

Az Egyszülős Központról bővebben a www.egyszulo.hu oldalon lehet olvasni.