Langer Judit: A Mókára Éhes Cég

2002-ben a tanulmányaim után 1 évre beálltam a multi szférába itthon, ami bizonyára hasznos volt szakmai fejlődésem szempontjából, és elmondhatom ebben is kipróbáltam magam, de már akkor is éreztem, hogy nem az én világom.

Tudtam, hogy boldogulásomhoz és boldogságomhoz ki kell találnom egy saját vállalkozást.

Akkor tájt sokat mozogtam a turizmusban, és úgy éreztem ebbe az irányba szeretnék valamibe fogni…

A cégem neve az utazásaim során már szinte idegesítő kérdésből eredt, mikor megmondtam honnan való vagyok: Ahahah Hungary, and Are You Hungry for Fun? így lett vállalkozásom neve: Hungary for Fun (és történetem címe is egyben).

Akkor még úgy gondoltam, hogy egy külföldi csoportokkal foglalkozó, izgalmas programokat szervező cég bázisa Londonba legyen és nagyon vonzott maga a város is, úgyhogy pakoltam és kiköltöztem… (Utólag rájöttem, hogy ez nem volt feltétlen szükséges, itthonról is be lehetett volna indítani a vállalkozást, de iiiiiimádtam Londont, szóval jó kifogás volt maradni 2 évet).

A 20-as éveim elején célcsoportnak a fiatal, főleg angol, főleg bulis, főleg (ne utáljatok!) legénybúcsús csoportokat tűztem ki és nekik szerveztem izgalmas programokat Budapesten (Trabant vezetés, Kalasnyikovval lövés, quad-ozás…). Ez eltartott jó pár évig, sőt kicsit még mindig tart, de ahogy telt az idő és (talán) komolyodtam úgy éreztem ahhoz, hogy én is és a cég is hiteles legyen, fejleszteni kell a csoportjaink és a programjaink minőségét.

Így jött létre a Hungary for Events pár éve, ami külföldi cégek csapatépítésével és rendezvényeivel foglalkozik. Ezen belül pedig egészen friss „gyermekem” a 2018-as születésű Coolinary startup is, ami már a magyar cégek felé fordulva szervez rendezvényeket. Fő programja, a Food Truck Csapatépítő.

A fejlődésünk szerencsére az utóbbi időben megállíthatatlan: új website, új programok, új csapattagok, az új részleg (Coolinary).

Nem volt ez mindig így! Hullámzott, ahogy az életem is.

15 éve van saját vállalkozásom, és bár mindig nagyon határozottan lebegett előttem a cél és tudtam hogyan jutok el odáig – legyen szó a Hungary for Fun-ról, fesztivál, vagy jógás elvonulás szervezésről, DIY műhely létrehozásáról – 2 fontos dologra jöttem rá:
– Fókusz és fejlődés: Egy vállalkozásban még sok év után is, ha a cég feje nincs fókuszban és nem idézi elő a cég fejlődését, nem dolgozza ki annak alap működését, akkor lehet szuper csapata, de a cég valami miatt elkezd vérezni…

Azt tapasztaltam, hogy legyen szó akár hosszan húzódó magánéleti válságról, vagy gyermek születésről (erről külön cikket is tudnék írni), vagy hogy másik vállalkozás elindítása miatti osztott figyelemről, a vállalkozásod megérzi, ha nem vagy ott fejben. Lényegében szimbiózisban kell lenned vele, ami lehet egyrészről furcsának, másrészről éppen logikusnak hangzik, de szerintem legtöbb vállalkozó úgy gondolja, hogy belekezd full power bedobása után egy idő után majd hátra dőlhet, megy minden magától. Vagy, ha most épp káosz van a magán életében, az biztos nem fog kihatni a munkára, a két dolog szeparálható…

Azt kell, hogy mondjam, hogy ezek illúziók! Nagyon koncentrált fókusz és sok meló meg rutin megszerzése kell ahhoz, hogy létre tudj hozni egy egyensúlyt a magán- és szakmai életed között, hogy hátra dőlhess egy kis időre.

Imádom, amit csinálok, és csak ösztönözni tudok mindenkit, hogy vágjon bele álmai megvalósításába.

Nem titkolom el azonban, ez elég sok lemondással jár és még mindig érezhetően romlik a cég teljesítménye, ha kicsit is leengedek.

De mégis azt mondom, hajrá vállalkozások!

Szerintem mindenkinek legalább egyszer az életben bele kell vágnia valami „sajátba” és a bukkanók ellenére (mert lesznek), kipróbálni magunkat abban amiben teljes szívvel hiszünk igazán csodálatos érzés tud lenni.
– Fontos a jó csapat. A másik, amire az évek alatt rá kellett jönnöm, hogy csapatban dolgozni sokkal jobb, mint egyszemélyes harcosként. Persze megvan a szépsége annak is, hogy mehetsz a saját fejed után, és lényegében nem kell meghallgatni mások véleményét, főleg kritikáját, te vagy az agy, a kontrol és az erő egyben, a Super Woman.

De hol van akkor az igazi fejlődés? Mind a személyed, mind a vállalkozásod meg fog rekedni egy idő után…

Tehát kell egy jó csapat. Összetételben pedig a legjobb, ha különböző személyiség típusokkal dolgozol, akik kreatív ötletekkel színesítik a munkamenetet.

Mi az, amivel komplex pozitív változást tudsz előidézni?

Ne csak a vállalkozásodat fejleszd, te magad is fejlődj!

Nem Oscar gálára készül ez az írás tudom, de ebbe a történetbe beletartozik, hogy megköszönöm

Ernának, akivel 3 éve dolgozunk együtt, és kupáljuk a vállalkozást, és egymást.

És köszönetet mondok a páromnak, aki emberileg és szakmailag is támogat! Azt gondolom, hogy az ha az élettárs enged és segít kiteljesedni szakmailag felbecsülhetetlen érték egy vállalkozásnál.

Link, vagy linkek a sikertörténeted leírásához, vagy a vállalkozásodhoz: