Kisné Diószegi Zsófia: Globális szerepvállalás erősítése a munka-magánélet összehangolása mellett

Az én személyes sikertörténetem 2001-ben kezdődött, amikor csatlakoztam az NI Hungary Kft -hez, mint főkönyvelő. A mérés- és irányítás automatizálás területén piacvezető National Instruments Corporation 2001-ben hozta létre első tengerentúli gyártóbázisát Debrecenben, akkor 6 fővel. Egy zöldmezős beruházás megvalósításának segítése és az ahhoz kapcsolódó pénzügyi szervezet kialakítása volt a feladatom. Mára a cég több mint 1.400 főt foglalkoztat, melyen belül a pénzügyi csapat közel 60 fő. A pénzügyi csapat kialakításában jelentős szerepet vállaltam, melynek során folyamatosan a stratégiai szemlélet vezérelt és a rendszerben való gondolkodás.

Kihívásokkal teli időszak volt Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozása, melynek eredményeként lehetővé vált a vállalat Európai Disztribúciós Központjának Amszterdamból Debrecenbe történő költöztetése. Ez egy óriási lehetőség volt számunkra, hiszen jobban ráláttunk a vállalatcsoporteurópai ügyleteire, ami később az európai értékesítési irodákat támogató shared service centerek (SSC) kialakításához vezetett Debrecenben.

További tevékenységek is Debrecenbe kerültek, mint például a Globális Disztribúciós Központ, a Globális Javítóközpont, IT Fejlesztőközpont és Kutatásfejlesztésitevékenységek, melyeknek szüksége volt a stratégiailag jól felépített és szakmailagkompetens pénzügyi csapat fenntartására. Számomra jelentős mérföldkő, amikor 2009-ben a HR osztállyal közösen egy egyedülálló, kifejezetten pénzügyi szakemberekre vonatkozó kompetencia rendszer és tréning program kidolgozását kezdeményeztem, vezettem, mely azóta is segíti a kollégákszakmai fejlődését, karrier céljaik elérését. 2012-től gazdasági igazgató feladatokat láttam el, mellyel elindíthattam a stratégia tervezés gyakorlatát a pénzügyi területen. Ennek 2 központi eleme volt; az egyik a minőségi fejlődés irányába történő elmozdulás, a másik pedig a globális szerepvállalásunk erősítése. Ez utóbbi máig jelentős feladat és számos eredmény bizonyítja, hogy jó irányba haladunk, számos munkatársam komoly globális feladatokat kapott és kap.

A stratégiai tervezés sikeres megvalósításához Excellence Centerek (Kiválósági Központok) kialakítását kezdeményeztem két területen is: a Kontrolling és a Társvállalati elszámolások területén. 2014-től kineveztek pénzügyi igazgatónak a vállalat globális pénzügyi szervezetén belül, ami óriási előrelépés, mérföldkő számomra a globális szerepvállalás erősítése terén. Az előléptetés eredménye lett, hogy a malajziai gyáregység pénzügyi tagjai is nekem tartoznak jelenleg is jelentéstételi kötelezettséggel, valamint néhány amerikai kolléga is. Ez elismerése a 2001 óta tartó komoly munkának, amit a csapatommal együtt véghez vittünk, jelentős szakmai hírnévre tettünk szert.

Az évek során nemcsak a globális szerepvállalás erősítése és minőségi fejlődés volt a cél számomra, hanem a debreceni egység erősítése, stabilizálása a cégcsoporton belül. Ezt segítette egy Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében elnyert 3,8 milliárd forintos úgynevezett Science Park projekt, melynek során új épülettel bővült a debreceni részleg.

Arra is nagyon büszke vagyok, hogy egy multinacionális környezetben sikerült Magyarországon belül Debrecent úgy pozícionálnom, hogy a földrajzi helyzetet kihasználva (Magyarország 7 óra időeltolódással, de közös időben tud dolgozni az amerikai és a maláj kollégákkal) 2 globális központ is kialakult az NI csoporton belül, akik közreműködésével Magyarországról globális döntéseket hoznak vagy komoly döntéselőkészítési feladatokat látnak el.

A sikertörténetemet azért tartom teljesnek, mert az évek során a családom folyamatosan támogatott, és én is támogattam őket. Tudatosan figyeltem a komoly szakmai munka mellett a munka-magánélet egyensúlyának megtartására, mellyel példát mutatok a munkatásaimnak is. Rendszeresen szervezünk a családommal közös programokat, kiemeltem figyelem a gyermekem fejlődését, támogatom őt a tehetségének kibontakoztatásában. Én magam is élek az otthonról dolgozás, a rugalmas munkaidőszervezés lehetőségével, mely megkönnyíti a különböző szerepeim összehangolását (anyaszerep, feleség, nő). Úgy érzem nőként is példát tudok mutatni a kollégáknak.

Mindemellett igyekszem figyelmet fordítani a szakmai utánpótlásra. A Debreceni Egyetemmel szorosan együttműködünk, támogatjuk a diákok szakdolgozatait, szakmai gyakorlatait.

Bízom benne, hogy az én sikertörténetem motiváló jellegű mások számára, igenis lehetséges a munkamagánélet összehangolása mellett a nemzetközi szakmai karrier kiépítése Magyarországról.