Jártunk a Konyári Pincészetben

Jártunk a Konyári Pincészetben

Voltaképpen Dénes Hajni elnökségi tagunk találta ki: ha már úgyis Balatonlellén „ülésezik” az elnökség egy nyári hétvégén, járjuk be a Konyári Pincészetet. Hajni le is szervezte a bortárlat-vezetést.

Megtudtuk: a Konyári Pincészet a Dél-Balaton talán legismertebb és legelismertebb borászata. Évente körülbelül 230 ezer palackot forgalmaznak. A pincészet úgynevezett gravitációs szőlőfeldolgozást alkalmaz. A gravity flow technológia lényege: a szőlő a saját súlyánál fogva, szivattyúzás nélkül megy végig a feldolgozási folyamaton.

A Konyári Pincészet kétgenerációs családi vállalkozásként működik: Konyári János és fia, Konyári Dániel vezetik. Konyári János a Balatonboglári Állami Gazdaságnál dolgozott; 1974-től előbb műszakvezető, később főborász volt egészen 1990-ig.  A rendszerváltáskor Garamvári Vencellel megalapította a St. Donatus Pincészetet, amelynek 2004-ig volt főborásza, ügyvezető igazgatója. Ezzel párhuzamosan 2000-től működteti családi pincészetét. 2008-ban kapta meg az Év Bortermelője címet. Magyarországon ő volt az első, aki a barrique-hordós érlelést alkalmazta.

A családi borászatot jelenleg jórészt fia, a 2009-ben az Év Fiatal Borászának választott Dániel viszi. Dániel a kertészeti egyetemen 2000-ben a szakdolgozatát a barrique hordós érlelésből írta, majd bejárta a fél borvilágot: Dél-Afrikában, Napa Valley-ben és Új-Zélandon dolgozott különféle borászatokban.

Egyébként a balatonlellei Kishegyen, a szintén a Konyári-család üzemeltetésében lévő Majthényi Présházból mesés a kilátás az egész Balatonra.