Média

Kövesse figyelemmel a PWA híreit, eseményeit a médiában!

A PWA évadzárója .. dátum

Katona Melinda: „Egyre több férfi vezető is csatlakozik hozzánk”

A tudáshoz nyitottság is kell .. dátum

Rendkívül sikeres volt a PWA konferenciája

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A PWA – Sikeres Nők Egyesülete évadzáró találkozóját június 2-án tartották a Radisson Blue Béke Hotelben. Katona Melinda, az egyesület elnöke ismertette, kik azok a pályázók, akik bekerülhettek a PWA egyedülálló mentoring programjába. A rendezvény díszvendégei a PWA idei kitüntetettjei voltak: Herczeg Ágnes, a Wine Treasury Kft és Wine School Kft. ügyvezető tulajdonosa, aki a Női Vállalkozó Díjat nyerte, és Veres Rita, az Aon Hewitt európai üzletágvezetője, aki a Női Menedzser Díjat kapta. (Lencsés Gergő, a GE Power&Water termelési igazgatója, akinek a Férfi Menedzser Díjat ítélte oda a PWA, nem tudott jelen lenni az eseményen.)

A PWA elnöke, Katona Melinda az évadzáró elején az egyesület elmúlt egyéves tevékenységét összegezte. Kiemelte az állandó szakmai fórumokat, illetve a PWA immár hagyományos vezetői konferenciáját, amelyet idén március végén tartottak Praktikus Intelligencia – Tudástranszfer a mindennapokban címmel, s amelyet a Brit Kereskedelmi Kamarával közösen rendeztek meg. „A konferencia rendkívüli szakmai és társadalmi sikere megerősített minket abban, hogy szükség van a PWA tevékenységére és vállalásaira” – jegyezte meg Katona Melinda.

A mentoring program ismertetése előtt Nyitrai Kata televíziós újságíró kerekasztal-beszélgetés keretében kérdezte a PWA idei díjazottjai közül Herczeg Ágnest, a Wine Treasury Kft és Wine School Kft. ügyvezető tulajdonosát, aki a Női Vállalkozó Díjat, és Veres Ritát, az Aon Hewitt európai üzletágvezetőjét, aki a Női Menedzser Díjat kapta. A harmadik díjazott, Lencsés Gergő, aki a Férfi Menedzser Díjat nyerte, nem tudott eljönni az eseményre, de vele kapcsolatban Katona Melinda azért elmondta: „A díjakra pályázni lehetett. Lencsés Gergely jelentkezése a pályázatunkra ugyancsak azt jelzi: egyre több férfi vezető is csatlakozik hozzánk. A PWA nem osztja ketté a világot csak férfiakra és csak nőkre, a különbözőségeket inspirációnak tartjuk a kreatív együttműködéshez.”

A kerekasztal-beszélgetést Veres Rita azzal kezdte: a PWA díja még magasabbra tette a lécet saját szakmai és társadalmi szerepvállalása kapcsán is. Herczeg Ágnes pedig úgy értékelt: „Komoly visszajelzés a díj, hogy jó úton járok. És újabb erőt merítek a PWA kitüntetéséből. Mindig hinni kell magunkban.”

A beszélgetésen a női vezetők, női vállalkozók sokrétű szerepeiről is szó esett. Hiszen megannyi feladatkörben kell megfelelniük szakmai, társadalmi és privát életükben is. Veres Rita szerint egy vezető számára a mentális és pszichés egyensúly kiemelten fontos: „Nálam a személyes fejlődés az elsődleges. Nem attól leszek több, hogy a karrierlétrán magasabbra jutok. Veres Rita nem egy pozíció. Veres Rita egy személy, aki szereti, amiket csinál – legyen az a sport, az állatmentés, a világ felfedezése –, és aki igyekszik kellő önismeret és önreflexió révén jó vezetővé is válni.”

Herczeg Ágnes arról a tapasztalatáról beszélt: „Tudni kell elengedni dolgokat ahhoz, hogy rátaláljunk a tartalmasabb utakra. A kevesebb sokszor több. És egyetértek: a magánéletet nem csorbíthatja a karrier.”

Aztán Bincze Bea, a PWA elnökségi tagja vette át a szót: „Tavaly indult az első mentoring programunk. Akik részt vettek benne, azok ma már külön közösséget is alkotnak. Az idei új körbe húszan kerültek be. A PWA célja egyértelmű: a mentoráltak minél jobban tudjanak előrehaladni szakmai életükben, minél mélyebb és tartalmasabb ismereteket nyerjenek a pályájukon. A mentor-mentorált kapcsolat – erős szakmai és emberi bizalmi kapocs.”

Katona Melinda mindehhez hozzátette: a tudásátadás az egyén közösségi, társadalmi felelőssége is, és éppen ezt szolgálja a PWA mentoringprogramja. Említette azt is, hogy a nők a magyar médiában még mindig főként három „szerepben” tűnnek föl: áldozatként, háziasszonyként és celebként. „A PWA ezeken a társadalmi sztereotípiákon is változtatni szeretne. Bátran tesszük. Voltaképpen azt is üzenjük a társadalomnak: egymással sokkal könnyebb, mint szemben egymással” – mondta Katona Melinda.

A tudáshoz nyitottság is kell

Rendkívül sikeres volt a PWA konferenciája

A PWA – Sikeres Nők Egyesülete vezetői konferenciájának gálaestjén a Corinthia Hotel Budapest báltermében adták át 2015. március 26-án este a PWA által alapított három rangos elismerést: a Női Vállalkozó Díjat, a Női Menedzser Díjat és a Férfi Menedzser Díjat. A díjak odaítéléséről szakmai zsűri döntött – beérkező pályázatok alapján. A gálaest bevételéből a Csodalámpa Alapítvány, amely a PWA társadalmi partnere, tegnap ismét teljesíteni tudta egy súlyosan beteg, kórházban ápolt kisgyerek kívánságát, aki laptopot kért.

A Női Vállalkozó Díjat idén Herczeg Ágnes nyerte el, a Wine Treasury Kft és Wine School Kft. ügyvezető tulajdonosa. A Női Menedzser Díjat Veres Rita, az Aon Hewitt cégvezetője, európai üzletágvezetője vehette át. A Férfi Menedzser Díjat – amelyet most először osztott ki a PWA – Lencsés Gergőnek ítélték oda, a GE Power&Water termelési igazgatójának. Mindhárom díj kifejezi a PWA célját: ösztönözni Magyarországon a nők gazdasági szerepvállalását, segíteni őket vezetői ambícióik elérésében, illetve elismerni férfi vezetőket, akik támogatják a nők szakmai előmenetelét.

A gálavacsorát Benkő Vilmos, az Amerikai Kereskedelmi Kamara egykori elnöke, a Fulbright Alapítvány igazgatósági tagja nyitotta meg, aki beszédében – kapcsolódván a PWA délutáni konferenciájához, amelynek témája a tudásátadás, a praktikus intelligencia volt – kiemelte: tudást talán leginkább történetek révén oszthatunk meg, a történeteknek pedig valódi ereje van, hiszen emberi és közösségi értékekre hívják föl a figyelmet. Ahogyan fogalmazott Benkő Vilmos: „A jótékonyság is kifejezi az emberi értékeket, mutatja a személyes felelősségvállalást.”

A jótékony gálaestet megelőző vezetői konferenciát Praktikus Intelligencia – Tudástranszfer a mindennapokban címmel a PWA és a Brit Kereskedelmi Kamara közösen rendezte meg.

Nagy-Britannia budapesti nagykövet-helyettese, Theresa Bubbear – aki személyesen nem tudott jelen lenni a konferencián – videóüzenetében egyebek mellett kifejezte: a tudáscsere lehetőség egymás inspirálására is. Szerinte a tudásátadás az egyén közösségi, társadalmi felelőssége is. Ezt szolgálják a mentoringprogramok is, amelyek sokszor valódibb tudást közvetítenek, mint egyes iskolák.

Katona Melinda, a PWA elnöke azzal vezette föl a konferenciát: nem „férfi kérdésekről”, nem is „női kérdésekről” lesz szó. A PWA nem osztja ketté a világot csak férfiakra és csak nőkre, a különbözőségeket inspirációnak tartják a kreatív együttműködéshez. Kíváncsiak a különféle tudásokra, tapasztalatokra, az eltérő megközelítésekre – akár társadalmi szervezetek, akár vállalatok kapcsán. A PWA elkötelezett az integrált gondolkodásban, a tudás megosztásában. „A PWA 2015-ös tavaszi konferenciájának témája a tudáscsere. Maga a konferencia is egy tudástér mindnyájunknak, ahonnan ki-ki hiteles példákat vihet haza magával” – mondta Katona Melinda a nyitóbeszédében.

A konferencia első kerekasztal-beszélgetésén lényeges kérdése volt: a médiának milyen felelőssége és szerepe van a tudásátadásban? Akik erre válaszoltak: Jakupcsek Gabriella televíziós műsorvezető, Fodor János újságíró, Mérő László pszichológus, Síklaki István szociálpszichológus, Tóth Andrea, a Brit Kereskedelmi Kamara elnökségi tagja. Abban mindannyian egyetértettek: az akadémikus tudás presztízse megbomlott, a közösségi és praktikus tudás viszont felértékelődött. A „smart”, tehát az „okos világban” a technika is a tudást támogatja. Többet tudunk, gyorsabban jutunk információkhoz, de azért az észt nem lehet letölteni alkalmazásként a netről. És még mindig a kíváncsiság a tudás legerősebb építőköve.

A második kerekasztal-téma a mentorszemlélet volt, a praktikus tudás átadása. Akik erről hangosan gondolkodtak: Csíkné Dr. Kovács Klára, a Karrier és Stílus ügyvezetője, Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Gothárdi Ibolya, a Vodafone HR-igazgatója, Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, Szabó György, a Menedzser Szövetség elnöke.

Mocsai Lajos szerint a tudás kreativitás is. Ő az élsportból hozta példáit: a mentor, a „mester” voltaképpen azért küzd, hogy a tanítvány felülmúlja őt. Nincsenek pozícióféltő szempontjai. A mentor akkor sikeres, ha a mentorált győzelmet arat. Gazsi Zoltán azt mondta: tudáson ő egy működésmódot is ért, gyors reagálást és a változtatásra való képességet. Szabó György úgy vélte: a tudás – attitűd elsajátítása is a fenntartható siker érdekében. Ahogyan fogalmazott: „A tudáshoz nyitott tér kell.” Gothárdi Ibolya a mentoring kapcsán jegyezte meg: „Ha nincs nyitottság, ha a tudás átadására nincs egyenlő helyzet, akkor mentoring sincs.” Hozzátette Kovács Klára: „A mentoring kulturális szemlélet és viselkedés átadása is.”

A harmadik kerekasztalt a történetmesélők, storytellerek ülték félkörbe. Sándor Anna elmesélte a Spinoza Ház megalapítását, hogy saját első kudarcai kapcsán tanulta meg, miként kell jól működtetni egy kulturális vállalkozást. Sárdi Dóra, a Pagony gyerekkönyvesbolt-hálózat vezetője elmondta, amikor létrehozták a Pagonyt, a közösségépítés ambíciója is hajtotta őket – túl azon, hogy hiányosnak találták a gyerekkönyvpiacot. Veres Ádám mechatronikai mérnök, a La femme magazin 50 tehetséges magyar fiatal programjának díjazottja kutatásáról beszélt: szeretné jobban megérteni a színlátás működését, és a színtévesztők számára élvezhetőbbé tenni a világot.

Patzauer Éva, a Csodalámpa Alapítvány ügyvezetője felidézte az indulásukat, hogyan és miért hozta létre a „csodateljesítő” segítőszolgálatukat, amely eddig már több mint 2500 súlyosan beteg kisgyerek kívánságát teljesítette. Zétényi Anna, a StorySociety vezetője történeteket osztott meg annak kapcsán, hogyan lehet sztorikkal szervezeti és társadalmi konfliktusokat oldani. Beszélt arról is, komoly felelősségünk van abban, milyen történeteket adunk át, hogyan formálunk csapatot, vállalatot történetek által.

Katona Melinda a konferencia zárszavában arra is felhívta a figyelmet: a PWA nemrég befejezte első mentoringprogramját, s hamarosan meghirdeti a másodikat – a tudás új és praktikus tematikáival.

A PWA külön köszönetét fejezi ki Nyitrai Kata televíziós újságírónak, aki a kerekasztal-beszélgetéseket vezette, és Szabó Gabinak, a Rádió Bézs munkatársának, aki a konferencia konferansziéja volt, valamint az önkénteseknek, a támogatóknak és a Corinthia Hotel Budapestnek.