Birtók Edina: Mi lesz abból, amiben senki sem hitt, csak te?

Nem hiszek abban, hogy meg kell szerezni egy ügyfelet. Abban hiszek, hogy meg kell ismerni az ügyfél szükségleteit, kihívásait és ha mi ebben a Titkárpontnál tudunk segíteni, akkor megtesszük. Minden kollégát arra tanítok, hogy figyeljen az ügyfélre, hogy becsülje meg és segítse. Vezetőként arra törekszem, hogy kapcsolatokat építsek és ne leadeket szerezzek, mert a kapcsolatokból lehetnek ügyfelek, de a leadekből, nem feltétlenül lesznek hosszú távú kapcsolatok.

Úgy gondolom, hogy példát kell mutatnom, olyanná formálom a cégem, amilyen én vagyok, egy tükör kell legyen. Egyszerű és tiszta folyamatokat és őszinteséget várnak el az ügyfelek, amiket mi meg is adunk.

Nem születtem vezetőnek, de az évek alatt azzá váltam és tudom, hogy még sokat kell tanulnom, de Felemelő érzés volt látni, hogy az ügyfelek elégedettek és egyre többen ajánlanak minket másoknak is. Az ő visszajelzéseik, tanácsaik nélkül ma nem itt tartana a cég, ahol.


Megtanultam, a vállalkozás vezetése olyan, mint egy vizsgára való felkészülés, annyi különbséggel, hogy amikor vizsgázol tudod, hogy egy témában kérnek számon és a vizsga után jön csak a gyakorlat. A vállalkozó azonban minden nap vizsgára készül fel, vizsgázik és gyakorlati órái is a vizsga közben vannak, amely már tétre megy!

Megtanultam, átéltem, hogy egyedül nehéz a „vállalkozói vizsgaidőszak”, aminek soha nem lesz vége, de partnerekkel, kollégákkal ez a feszültség oldódik. Azt javaslom minden vállalkozásindítás előtt álló hölgynek vagy úrnak, hogy ne sajnálja a networkingbe fektetett időt, energiát és forrásokat, mert a partneri és kollegiális kapcsolatok ott kezdődnek.