Etesd Nonprofit Közhasznú Kft. – Ételt adni gondoskodás

Etesd Nonprofit Közhasznú Kft. – Ételt adni gondoskodás

Kérlek, meséld el vállalkozóvá válásod/vállalkozásod történetét:

 

A mi közös történetünk tavaly márciusban a koronavírus járvány magyarországi megjelenésével egyidőben kezdődött.

A 2020 márciusi teljes lezárás hatalmas kérdéseket, kétségeket vetett fel az új helyzethez való alkalmazkodásról. Ennek az időszaknak a legpozitívabb élménye az „Etesd a dokit” program, amely Facebook-csoportként indult, és pillanatokon belül hatalmas összefogássá vált.

A civil kezdeményezés azzal céllal állt össze, hogy a kényszerű bezárás miatt néhány gasztronómiai vállalkozás a már meglévő, fel nem használható készleteikből szolidaritásukat kifejezve, egészséges ételeket készítsen és ajánljon fel a Covid19 ellátásban résztvevő egészségügyi dolgozóknak.

Így jött létre az „Etesd a dokit” civil kezdeményezés Keve Márton séf ötlete alapján, Pancsovay Zita, a Borganika gasztro-tér tulajdonosa, Serfőző Márta – a Serfőző Gluten Free Bakery tulajdonosa, Drégelyi Xenia Borganika projektmenedzser, és Farkas Kata produkciós asszisztens részvételével.
Zita már a Facebook-csoport alakulásának napján felajánlotta helyszínnek a szintén bezárásra kényszerült Borganikát, ahova hamarosan be is költözött az „Etesd a dokit” csapata.

Már a közös munka legelején környezettudatos, a „zero waste” elvek szerinti működést szigorúan szem előtt tartó működési rendszert valósítottunk meg. A felajánlásként érkező alapanyagokat abban az ütemben használtuk fel, hogy az ezekből készülő ételeket a lehető legélvezetesebb és legtáplálóbb, legfrissebb állapotban tudjuk eljuttatni az egészségügyi dolgozókhoz.

Projektünk szinte azonnal széles körben népszerűvé vált, hétről-hétre növekedett a támogatóink köre, sok magánszemély és számos, a társadalmi felelősségvállalást különösen fontosnak tartó vállalat is mellénk állt.  Hamarosan egyértelművé vált, hogy működésünket formális szervezeti formában célszerű folytatni, ezért 2020 májusában megalapítottuk az Etesd nonprofit közhasznú szervezetet. Eredeti alapítóink közül hárman – Zita, Márti és Xenia – folytatjuk tovább a megkezdett munkát; mára az Etesd teljesen női irányítás alatt álló, dinamikusan fejlődő startup vállalkozás.

 

Hogyan élted meg vállalkozóként/vezetőként a női szerepeidben a 2020/2021-es pandémiás helyzetet?

 

Vállalkozásaink pandémia okozta kényszerleállása egyértelműen arra ösztönzött bennünket, hogy merjünk másként gondolkodni, kilépjünk a komfortzónánkból, a szokásos ügymenet helyett új megoldásokat, új módszereket alkalmazzunk. Az elmúlt 19 hónap számunkra nagyon aktív időszakot eredményezett, a kezdetektől nagy utat jártunk be. Az időről-időre csendesedő járvány időszakok között a gazdaságilag megtépázott saját vállalkozásaink működésére is rengeteg időt és energiát fordítunk, de emellett a koronavírus járvány alatt életre hívott nonprofit szervezetünk tevékenységét, projektjeit is ugyanolyan energiával és elhivatottsággal szervezzük, fejlesztjük, működtetjük.

Kezdeti célunk, hogy lehetőségeinkhez mérten tápláló és egészséges, finom ebéddel segítsük a mindannyiunkért küzdő egészségügyi dolgozókat, mélyebb és szerteágazóbb tartalommal vált teljessé. Támogatóink körének bővítésével törekszünk arra, hogy az általunk előállított ételek előállításához máshol (pl. kereskedelmi láncok, élelmiszergyártók) által felajánlott, feleslegessé vált nyersanyagokat, élelmiszereket, egyéb termékeket használjunk fel, így ezek felhasználásával is hozzá tudunk járulni környezetünk védelméhez. A fenntarthatóság jegyében az elkészült ételeket már a kezdetektől környezetbarát lebomló csomagolóanyagban juttatjuk el a támogatottakhoz.

A bennünk rejlő képességek, értékrendünk, érdeklődési területeink a lehető legszélesebb értelemben a gasztronómia, a fenntarthatóság és a pozitív társadalmi változások köré rendeződnek.

Hogyan reagáltatok a vállalkozásban/csapatban a Covid okozta helyzetre?

2020 óta közhasznú szervezetként működünk. Ez azt jelenti, hogy nonprofit szervezetként társadalmi szempontból kiemelten hasznos tevékenységet végzünk. Célunk, hogy hátrányos helyzetű csoportok számára nyújtsunk támogatást és tudást, hozzájáruljunk az egészséges, környezettudatos életmód kialakításához, a körforgásos gazdaság megteremtéséhez, a 3R – reduce, reuse and recycle – filozófia széleskörű alkalmazásához. Az ételek, a gasztronómia segítségével gyakorlunk pozitív változást környezetünkre, a közösségekre. Hiszünk abban, hogy a gasztronómia – az étel – képes összekötni a segíteni vágyó, és a segítségre szoruló társadalmi csoportokat. Valljuk, hogy a pozitív változások az étellel is kezdődhetnek, az ételnek ereje van – a gasztronómia lehetőséget nyújt olyan társadalmi változások beindítására, amely egy környezettudatosabb, egészségesebb, szolidárisabb világ felé vezet.

Működésünket projektekbe szervezve végezzük.

Eddigi sikeres projektjeink:

  • március – május: „Etesd a dokit 1” – napi melegétel szállítás az egészségügyi dolgozóknak
  • május: „Etesd x Kiosk Angyal” – tarts meg egy vendéglátós dolgozót
  • november – 2021. február: „Etesd a dokit” – napi melegétel szállítás az egészségügyi dolgozóknak
  • február: „Etesd x Tápiómente Táncegyüttes virtuális báli vacsora” – adományszervezés a gyermektáncegyüttesnek
  • március – május: „Etesd a dokit 3” – napi melegétel szállítás az egészségügyi dolgozóknak
  • június: tabletek átadás egészségügyi intézmények dolgozóinak
  • július: „Éttermi élmény SNI családoknak”
  • augusztus: „Nyári varázslat” az Országos Mentőszolgálat dolgozóinak – 1000 jegy az Illúzió Mesterei showra
  • szeptember: adományfőzés projektek, mely keretében 400-400 adag ételt juttatunk el az adományozó által kiválasztott célcsoportnak

Eddigi működésünk számokban:
100 000+ adag étel

  • 30+ Budapesti és vidéki kórház
  • 11 rendelőintézet
  • 6 civil szervezet
  • OMSZ Budapesti és vidéki mentőállomásai
  • 5 sikeresen megvalósított projekt

További terveink:

  • Gasztro élmény alapú programok szervezése
  • Adományfőző projektek szervezése és lebonyolítása hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok számára
  • A fenntarthatóság és zero-waste jegyében
  • Edukációs projektek szervezése és lebonyolítása elsősorban gyermekek, fiatalok számára a fenntarthatóság, zero-waste témakörben
  • Projektek szervezése a sokszínűség elfogadása, a hátrányos helyzetű, speciális nevelési igényű gyermekek aktív integrációja érdekében
  • CSR projektek – élményalapú adományfőzések hátrányos helyzetű társadalmi csoportok támogatására.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=Va_h4XsyNeg&ab_channel=Etesd

Tájékoztatjuk, hogy a weboldal cookie-ket használ További információ itt

A törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal úgynevezett "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. Ezek olyan apró, ártalmatlan fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést, számunkra pedig hogy megismerjük és ezáltal jobban kiszolgáljuk látogatóink igényeit. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" gombra kattint, akkor elfogadja a sütik használatát.

Bezárás